top of page
Search
  • Writer's pictureMari Ikonen

Saamelaiskäräjälain uudistus vietävä eduskuntaan

Saamelaiskäräjälain uudistusta on valmisteltu jo yli kymmenen vuotta, eikä tilanne tunnu etenevän tälläkään hallituskaudella päätöksentekoon. Uudistuksen parissa työskennellyt työryhmä antoi esityksensä jo vuoden 2021 keväällä. Viimeinen rajapyykki lakiuudistukselle lähenee, hallituksella alkaakin olla kiire saada lakiuudistus parlamentaariseen päätöksentekoon.

Hallitus ei ole päässyt edelleenkään yhteisymmärrykseen lain sisällöstä ja siten ei ole valmis tuomaan esitystä eduskunnalle. On kestämätöntä jättää saamelaiset löysään hirteen ja suomalaisten päätäntävallan armoille tuleviksi vuosiksi, vaan lakiuudistus tulee viedä sinne, missä päätöksiä tehdään: eduskuntaan. Suomalaiset eivät voi taas kerran seistä alkuperäiskansan oikeuksien tiellä, eikä Keskusta tai Lapin kansanedustajat määritellä saamelaisuutta.


Suomalaisten vaatimien kompromissien aika on oltava ohi. Meidän tulee kunnioittaa saamelaisten oikeutta määritellä itse itsensä ja pääministeri Marinin on näytettävä johtajuutensa. Eduskunnan käsittelyssä näemme, ketkä seisovat aidosti ihmisoikeuksien puolella.


0 views0 comments
bottom of page